<\/span><\/h3>\nZanim przejdziemy do tego, jak zrobi\u0107 zakwas buraczany<\/b>, warto zebra\u0107 wszystkie niezb\u0119dne sk\u0142adniki, kt\u00f3re b\u0119d\u0105 potrzebne do przygotowania napoju. Aby zrobi\u0107 domowy zakwas buraczany, b\u0119dziesz potrzebowa\u0107 nast\u0119puj\u0105cych rzeczy:
\n– 3-4 \u015brednie buraki
\n– 1 litr przegotowanej i wystudzonej do temperatury pokojowej wody
\n– 4-5 \u0142y\u017cek cukru
\n– 3-4 plasterki chleba razowego lub ca\u0142kowicie zbo\u017cowego
\n– 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 soli
\n– Kawa\u0142ek lnu b\u0105d\u017a bawe\u0142nian\u0105 \u015bcierk\u0119 (do przykrycia naczynia)
\n– Szklany s\u0142oik o pojemno\u015bci 2 litry b\u0105d\u017a wi\u0119kszy<\/p>\n<\/span>Przygotowanie burak\u00f3w<\/span><\/h3>\nW pierwszej kolejno\u015bci nale\u017cy odpowiednio przygotowa\u0107 buraki. Dok\u0142adnie je umyj, ale nie obieraj<\/b>, poniewa\u017c sk\u00f3rka zawiera wiele korzystnych bakterii, kt\u00f3re przyczyni\u0105 si\u0119 do powstania zakwasu. Nast\u0119pnie pokr\u00f3j buraki na kawa\u0142ki, takie jak na barszcz – w kostk\u0119 lub talarki. <\/p>\n<\/span>Uk\u0142adanie burak\u00f3w w s\u0142oiku i dodawanie pozosta\u0142ych sk\u0142adnik\u00f3w<\/span><\/h3>\nKolejnym krokiem w przygotowaniu zakwasu buraczanego jest odpowiednie u\u0142o\u017cenie burak\u00f3w w s\u0142oiku. Wsyp je na sam d\u00f3\u0142 naczynia, pozostawiaj\u0105c jednak troch\u0119 miejsca na chleb oraz wod\u0119 z rozpuszczonym cukrem i sol\u0105. Pami\u0119taj, \u017ce zaczn\u0105 one pracowa\u0107<\/b>, wi\u0119c nie nale\u017cy zbyt mocno upycha\u0107 burak\u00f3w w s\u0142oiku.<\/p>\n
Teraz przyjd\u017a do mieszanki wodnej: w letniej wodzie rozpu\u015b\u0107 cukier i s\u00f3l, a nast\u0119pnie wlej mieszank\u0119 do s\u0142oika na buraki. Na wierzchu u\u0142\u00f3\u017c plasterki chleba (mo\u017cesz zanurzy\u0107 je delikatnie w wodzie).<\/p>\n
<\/span>Zakrywanie s\u0142oika i przechowywanie w odpowiednich warunkach<\/span><\/h3>\nPrzykryj s\u0142oik lnu lub bawe\u0142nian\u0105 \u015bcierk\u0105 oraz zabezpiecz gumk\u0105 recepturk\u0105. Tego rodzaju pokrycie pozwoli na cyrkulacj\u0119 powietrza<\/b>, zapobiegaj\u0105c jednocze\u015bnie przedostawaniu si\u0119 owad\u00f3w czy kurzu do \u015brodka.<\/p>\n
Ustaw s\u0142oik w miejscu o sta\u0142ej temperaturze, najlepiej w ciemnym k\u0105cie. Temperatura powinna wynosi\u0107 mi\u0119dzy 20 a 25 stopni Celsjusza. Unikaj ekstremalnych waha\u0144 temperatury, gdy\u017c mog\u0105 one zaszkodzi\u0107 procesowi fermentacji.<\/p>\n
<\/span>Proces fermentacji i odcedzanie zakwasu buraczanego<\/span><\/h3>\nTeraz nadszed\u0142 czas na piel\u0119gnacj\u0119 naszego zakwasu! Fermentacja powinna trwa\u0107 od 5 do 7 dni. W miar\u0119 jak buraki b\u0119d\u0105 pracowa\u0107, od czasu do czasu warto przemiesza\u0107 zawarto\u015b\u0107 s\u0142oika przy pomocy drewnianej \u0142y\u017cki.<\/p>\n
Po tygodniu sprawd\u017a swoje buraczki – je\u015bli zakwas nabierze \u0142\u0105cznie na ka\u017cdym etapie ciemnor\u00f3\u017cowego koloru i wyda\u0107 b\u0119dzie si\u0119 na zewn\u0105trz, to znak, \u017ce jest gotowy! Wyjmij chleb oraz przelej zakwas buraczany przez sitko lub g\u0119st\u0105 \u015bcierk\u0119. Powsta\u0142y p\u0142yn mo\u017cesz przelewana do szklanych butelek.<\/p>\n
<\/span>Jak pi\u0107 zakwas buraczany i dla kogo jest polecany<\/span><\/h3>\nGdy ju\u017c dowiedzieli\u015bmy si\u0119, jak zrobi\u0107 zakwas buraczany i jak si\u0119 robi zakwas buraczany<\/b>, warto zastanowi\u0107 si\u0119 te\u017c, jak pi\u0107 go najsmaczniej. Zakwas buraczany spo\u017cywaj na czczo, na przyk\u0142ad tu\u017c przed \u015bniadaniem, dla lepszego mikrobiota jelitowego. Jeden kieliszek to optymalna porcja, poniewa\u017c zawiera ona du\u017co kwasu mlekowego.<\/p>\n
Zakwas buraczany, czyli domowy kwas buraczany, jest dobry dla niemal ka\u017cdego. Osoby z problemami jelitowymi, zaburzon\u0105 mikrobiot\u0105 jelitow\u0105 czy sk\u0142onno\u015bci\u0105 do nadal zakwas buraczany<\/b>. Mog\u0105 by\u0107 to wprowadzenie do codziennego jad\u0142ospisu u os\u00f3b, kt\u00f3re chc\u0105 zadba\u0107 o zdrowie jelitowe, poprawi\u0107 odporno\u015b\u0107 organizmu czy przyspieszy\u0107 trawienie.<\/p>\n