Jak gotować brokuły i buraki, żeby zachowały intensywny kolor?

Atrakcyjny wygląd potrawy potrafi zachęcić do jej spożycia, a intensywne kolory warzyw to wyznacznik świadczący o ich pełnym smaku i walorach odżywczych. Gotowanie być może jest najpopularniejszą metodą obróbki, ale często powoduje, że warzywa, takie jak brokuły czy buraki, tracą swój kolor. Aby jednak utrzymać atrakcyjny wygląd i dbać o jakość jedzenia, warto nauczyć się, jak właściwie gotować owe warzywa, tak aby zachowały swój intensywny kolor. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów na gotowanie brokułów i buraków.

Gotowanie brokułów tak, aby nie straciły koloru

Na pewno zainteresuje Cię, jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru. Jest to naprawdę ważne, ponieważ optymalnie przyrządzone warzywa zachowują nie tylko świetny wygląd, ale też większość wartości odżywczych. Oto kilka sprawdzonych rad.

Po pierwsze, warto zacząć od dokładnego umycia brokułów i podzielenia ich na mniejsze różyczki. To pozwoli na równomierne ugotowanie i lepsze zachowanie koloru. Następnie przygotuj duży garnek z wodą i poczekaj, aż się zagotuje. Na tym etapie możesz dodać do wody trochę soli, co może pomóc w utrzymaniu zielonego koloru brokułów.

Gotowanie na parze – alternatywa dla tradycyjnego gotowania

Aby ugotować brokuła, żeby nie stracił koloru, warto również rozważyć gotowanie na parze. W tym przypadku potrzebujesz specjalnego naczynia do gotowania na parze, które umieścisz na garnku z wodą. Brokuły zdjęte na koszyczek na parze mają styczność tylko z gorącą parą wodną, a nie bezpośrednio z wodą, co pozwala zachować ich intensywny odcień zieleni.

Uważaj na czas gotowania

Kiedy już wrzucisz brokuły do gotującej się wody lub umieścisz je w naczyniu do gotowania na parze, pilnuj czasu! To też ważne, bo zbyt długie gotowanie może sprawić, że brokuły stracą kolor. Zwykle wystarczy około 5-7 minut, żeby brokuły były miękkie, ale jednocześnie chrupiące i soczyste.

Gotowanie buraków tak, aby nie straciły koloru

Z drugiej strony, może również zaciekawić Cię, jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru. Otóż buraki zawierają betacyjaniny, które są związkiem odpowiedzialnym za ich intensywny czerwony kolor. Podczas gotowania łatwo można stracić ten kolor, a to nie tylko wpłynie na wygląd potrawy, ale też na jej wartości odżywcze.

Nie obieraj buraków przed gotowaniem

Pierwsze, co musisz zrobić, aby zachować kolor buraków podczas gotowania, to dobrze je umyć, ale nie obierać! Dodatkowo, pozostaw trochę szypułki (około 2 cm), by uniknąć wypływania czerwonego soku w czasie gotowania.

Gotowanie al dente dla buraków

Przygotuj duży garnek z wodą i zagotuj ją. Wrzuć umyte buraki i gotuj je do momentu, gdy będą miękkie przy przekłuwaniu widelcem, ale jednocześnie nie rozpadające się. Zwykle trwa to ok. 40-60 minut. Jeśli potrzebujesz skrócić czas gotowania, można pokroić buraki na mniejsze kawałki.

Zimna woda dla zachowania koloru buraków

Jednym z ostatnich, ale bardzo niezbędnym krokiem by zatrzymać intensywny kolor buraków, jest przelanie ich zimną wodą po ich ugotowaniu. Można to zrobić na sitku lub cedzaku, które są użytecznymi narzędziami do tych celów.

Teraz już wiesz, jak przygotować zdrowe, smaczne i pięknie wyglądające brokuły i buraki. Gotuj z radością i smacznego!

Tricks & metody, by zachować kolor brokułów i buraków podczas gotowania

W artykule odkrywamy tajemnice, jak gotować brokuły oraz buraki, aby nie straciły koloru, dzięki czemu potrawy będą nie tylko smaczne, ale też atrakcyjne wizualnie. Kluczowe wskazówki dotyczące brokułów obejmują podzielenie ich na mniejsze różyczki, gotowanie na parze jako alternatywę dla tradycyjnego gotowania oraz pilnowanie czasu gotowania, który powinien wynosić 5-7 minut.

Jeśli chodzi o buraki, warto pamiętać o tym, aby nie obierać ich przed gotowaniem i zostawić nieco szypułki. Gotowanie al dente jest idealne dla buraków, czyli tak, aby były miękkie, ale nie rozpadające się. Przelanie ugotowanych buraków zimną wodą pozwoli dodatkowo zatrzymać ich intensywny kolor.

Total
0
Shares
Poprzedni
Przechowywanie kanii na zimę: porady i wskazówki dla miłośników grzybów i ziół

Przechowywanie kanii na zimę: porady i wskazówki dla miłośników grzybów i ziół

Kanie to smakowite i cenione grzyby, które szczególnie upodobali sobie smakosze,

Następny
Jak przegonić nornice i inne niechciane ptaki z Twojego ogrodu

Jak przegonić nornice i inne niechciane ptaki z Twojego ogrodu

Niechciane ptaki takie jak nornice, gołębie czy wróble, mogą powodować wiele

Inne, polecane artykuły w serwisie